פיצויים לנפגעי גוף בדיני נזקין: מספר עקרונות כללים

מאת: עו"ד אורון בולגנים שלום

רקע

פיצויים לנפגעי גוף מהווים נושא מרכזי בדיני הנזיקין, והבנת עקרונות חישוב הפיצויים עשויה לסייע לנפגעים להבין את זכויותיהם. עקרון היסוד בדיני הנזיקין הוא השבת המצב לקדמותו, עיקרון שמטרתו להחזיר את הנפגע, ככל האפשר, למצבו טרם הפגיעה.

עקרון השבת המצב לקדמותו

העיקרון הזה, שנקבע בפסק הדין המנחה נעים נ' ברדה (ע"א 357/80), מבהיר כי מטרת הפיצוי היא לספק לנפגע פיצוי כספי שיאפשר לו לחזור למצב בו היה אלמלא העוולה. בפסק הדין נפסקו פיצויים לילד שנפגע קשות בתאונת דרכים על בסיס הערכה כי הוא יישאר בביתו 20 שנה ולאחר מכן יועבר למוסד. בפסק הדין הדגיש בית המשפט כי על הפיצויים לכלול את כל ההוצאות הדרושות, כמו הוצאות רפואיות, סיעודיות ואחרות, ולא מדובר בפיצוי מינימלי אלא בפיצוי מלא המשקף את הנזק הפרטני שנגרם לנפגע.

חוסר ודאות והערכת נזקים

תחום הנזיקין עוסק לרוב בהערכות ולא בקביעות חד משמעיות, שכן לא ניתן תמיד לחזות באופן מלא את הנזק שייגרם בעתיד. כאשר בית המשפט פוסק פיצויים, הוא עושה זאת על סמך ההערכה של הנזק הצפוי ותוצאותיו.

לדוגמה, במקרה של פגיעה קשה, ייתכן ולא ניתן להעריך במדויק את כל ההשלכות ארוכות הטווח של הפגיעה, ולכן הערכת הפיצויים מבוססת על סיכויי ההתממשות של ההשלכות הללו. בפסק הדין ע"א 2061/90 אילנה מרצלי נ' מדינת ישראל נקבע כי חישוב פיצויים עתידיים כולל תמיד מרכיב של ניחושים והשערות ביחס לעתיד. בתי המשפט אינם נביאים, ולפיכך הם מעריכים את הנזקים תוך הבנה שמדובר בהסתברות ולא ודאות.

ע"א 2061/90- אילנה מרצלי נ' מדינת ישראל: " בחישוב פיצויים בגין הפסד כושר השתכרות לימים יבואו, נדמים אנו בעינינו כמו היינו מהלכים בארץ הפלאות של עליסה, ארץ בה ניחושים והשערות הן עובדות, ותקוות ומישאלות-לב הן מציאות. הוטל עלינו לגלות את צפונות העתיד – עתיד שיהיה ועתיד שלא יהיה – ואנו לא נביאים אנו ולא בני-נביאים."

הערכת נזק עתידי

כאמור, בתחום הנזיקין קיימת אי-ודאות מובנית בכל הנוגע להערכת נזק ובחישוב הפיצויים, משום שמדובר בהערכת השפעות עתידיות שעלולות להיות לנזק על הניזוק. לדוגמה, בפסק דין נעים נ' ברדה, נדרש בית המשפט להעריך נזק עתידי לתקופה ארוכה, תוך בחינת ההשפעות האפשריות לאורך זמן. קיים קושי מובנה לנבא את הצרכים העתידיים של הניזוק, דבר שמביא לפערים בפרשנות, להערכת סיכונים ולהחלטות המבוססות על הערכות ולא על עובדות מדוייקות.

מטרת הפיצויים היא להעניק לניזוק פיצוי המותאם למציאותו האישית והעתידית, תוך התייחסות לתקופה ממושכת. חישוב זה כולל לעיתים הוצאות עתידיות לטיפול רפואי, סיעוד, התאמות נדרשות לאיכות החיים והוצאות נוספות, בהתאם לסוג הנזק שנגרם. לדוגמה, במקרים של פגיעה ארוכת טווח כמו נכות, יש להעריך את העלויות העתידיות לטיפול שוטף וניהול אורח חיים מותאם. מכיוון שמדובר בניבוי סיכויים ולא בעובדות מוצקות, קיימת חשיבות עצומה בהצגת נתונים ברורים ומסודרים לבית המשפט.

הצגה והנגשת הנתונים בצורה ברורה

במסגרת זו, יש להגיש את כל הנתונים הרפואיים והעובדתיים בצורה הברורה והנכונה ביותר, כך שניתן "להאכיל את בית המשפט", כלומר להנגיש את המידע בצורה שמאפשרת לו לקבל החלטה שלמה ומקיפה. עיקרון זה מקבל משנה תוקף כשמסתכלים על הסטטיסטיקה – מעל 90% מתיקי נזקי גוף בישראל מסתיימים בפשרה ולא מגיעים להליכי הוכחות ולכתיבת פסק דין, אלא מסתיימים בשלבים מוקדמים של ההליך המשפטי לאחר שנשלחת הצעת פשרה על-ידי בית המשפט. שימוש בהמחשות ויזואליות כמו אנימציות ואיורים שמציגים את הפציעה וממחישים לשופט את הטענות הרפואיות והעובדתיות בצורה ויזואלית ברורה, יכולים לשפר את היכולת של השופט להבין את העובדות וההשלכות.

ההמחשות הוויזואליות לא רק מסייעות להעברת המסר בצורה ברורה בשלב הראשון של ההליך המשפטי, אלא גם חשובות במקרה של ערעור. בתי משפט בערעור לא שומעים עדים חדשים ולא מצרפים אליהם ראיות נוספות. לכן, המחשה ויזואלית כמו איור או אנימציה שצורפו להליך הראשוני עשויות לשמר את המידע הרלוונטי בצורה חיה וברורה ולהוות כלי מרכזי בהחלטת הערכאה העליונה.

ע"א 357/80 יהודה נעים נגד משה ברדה: "כמה שנים יחיה הניזוק התהיה יציבות במצבו הרפואי הענין שלפנינו ממקד דילמה זו היטב: כמה שנים ישהה הניזוק בביתו, ומתי יועבר למוסד הישהה בביתו כל ימי חייו שלו, או כל ימי חיי הוריו, או שמא יועבר למוסד לפני כן תשובה לשאלות אלו חיוניות להערכת הנזק, ולכימות הפיצויים להם זכאי הניזוק."

ע"א 30/80 מדינת ישראל נגד דוד אשר: "כל חישוב הפיצויים בנושא הפסד השתכרות, ויעשה באיזו שיטה שיעשה, בנוי, במידה רבה, אל אומדנים, הערכות והשערות באשר להתפתחויות והתרחשויות אפשרויות בערפל העתיד, ולעולם אין לדעת עד כמה אלה יתאמתו בפועל."

תא (ירושלים) 1686/96- אברהם אבישג נגד בית רפואה מעייני: "על בית-המשפט לבחון את הנזק האינדיווידואלי שנגרם לניזוק במעשה הנזיקי, ובענייננו – בתאונה, כדי להחזיר, בקביעת הפיצוי, ככל הניתן, את מצבו של הניזוק לקדמותו (ע"א 357/80 נעים נ' ברדה, בעמ' 772; ע"א 2934/93 סורוקה נ' הבאבו, בעמ' 688-687; א' ברק, "הערכת הפיצויים בנזקי גוף: דין הנזיקין המצוי והרצוי", בעמ' 255-249)."

שימוש בהמחשות ויזואליות עשוי לתרום להערכה מדויקת יותר של הנזק והפיצויים הנדרשים.

פיצויים עונשיים: מקרים חריגים

חשוב להבין כי מטרת הפיצויים בדיני נזיקין אינה להעניש את המזיק אלא לפצות את הנפגע. כלומר, החישוב של הפיצויים נעשה על בסיס הנזק שנגרם בפועל ולא על בסיס חומרת ההתנהגות של המזיק. במקרים חריגים, ניתן לפסוק פיצויים עונשיים, המיועדים להרתיע ולהעניש כאשר מדובר במעשים חמורים במיוחד. עם זאת, בישראל פיצויים עונשיים נפסקים במשורה, ורק במקרים בהם יש עוולה חמורה במיוחד או פגיעה בזכויות חוקתיות. מטרת הפיצויים העונשיים אינה להשיב את מצבו של הניזוק לקדמותו, אלא להעניק לו פיצוי העולה על נזקו, והם נועדו לשקף את סלידתה של החברה מהתנהגותו של המזיק.

שימוש בחזקות בדיני נזיקין

השימוש בחזקות בדיני נזיקין ממלא תפקיד מרכזי ביצירת מערכת אחידה ואובייקטיבית לקביעת פיצויים. החזקות הללו נועדו לצמצם את הפערים בפסיקות השונות שניתנות בבתי המשפט בתיקים דומים. עם זאת, חשוב להבין כי כל אדם הוא ייחודי והפציעות משפיעות עליו בדרכים שונות, דבר שמקשה על המעבר ממערכת פיצויים סובייקטיבית לאובייקטיבית. לדוגמה, חזקת ההמשכיות, אשר מניחה כי אדם היה ממשיך באותו מסלול חיים אלמלא התאונה, מהווה בסיס חשוב לחישוב הפיצויים עבור אובדן הכנסה ואיכות חיים. הנטל להוכיח את הסתירה לחזקה זו מוטל על הצד הטוען נגד החזקה, דבר המעודד גישה יותר אובייקטיבית בקביעת פיצויים.

יחד עם זאת, חזקות עשויות לעיתים ליצור אחידות, אך יש לקחת בחשבון את המגבלות של המערכת. כדי להבטיח שהפסיקה תהיה ספציפית ומותאמת לכל נפגע, יש להעביר לבית המשפט את המידע בצורה הטובה ביותר. זה כולל הצגת נתונים מדויקים על הפציעה והשפעותיה על חייו של הנפגע. על ידי כך, ניתן לשמור על האיזון בין עקביות וגמישות בתהליך קביעת הפיצויים, וכך להבטיח שהפסיקות יהיו צודקות יותר לכל אדם.

אחרית דבר

חישוב הפיצויים לנפגעי גוף מתבסס על עקרון השבת המצב לקדמותו, שנועד לפצות את הנפגע ולהחזירו ככל האפשר למצבו הקודם לפני הפגיעה. עם זאת, חשוב להבין כי לעולם לא ניתן באמת להחזיר את המצב לקדמותו; מי שאיבד רגל לא יוכל לקבל אותה חזרה, ומי שנשאר נכה בעקבות פגיעה לא יוכל לחזור ללכת. השאיפה היא להעניק פיצוי כספי שיקל על הנפגע וישקם את חייו, אך יש להכיר במגבלות של מערכת הפיצויים. הפיצויים אינם עונש, אלא אמצעי לתמוך בנפגעים ולהקל עליהם, וכדי להשיג זאת, יש להציג בפני בתי המשפט את הנתונים הרלוונטיים בצורה ברורה ומדויקת, המחשות ויזואליות הן כלי מצוין לכך.

המידע במאמר זה נועד למטרות מידע כללי בלבד, ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי פרטני. לקבלת ייעוץ מותאם למקרה הספציפי שלך, מומלץ לפנות לעורך דין מוסמך.

שיתוף:
פוסטים נוספים
תמונת מחבר

הסכת במסגרתו משוחחים המאייר והאנימטור הרפואי והמשפטי - יותם גלעדי עם עורך הדין אורון בולגנים שלום - על החשיבות של השימוש בהמחשות ויזואליות בעולמות המשפט והרפואה.

אודות