המחשות ויזואליות בבית המשפט: כלי רב עוצמה להבנת חוות דעת מומחים
מאת: עו"ד אורון ב. שלום, 2024
האתגר בהעברת ידע מורכב
במערכת המשפט, עדים מומחים ממלאים תפקיד חיוני. חוות הדעת שלהם מספקות תובנות מקצועיות, מדעיות וטכניות המסייעות לבתי המשפט להכריע בתיקים אשר חלקם מורכבים מאוד. אולם, מומחים מתמודדים לעיתים קרובות עם אתגר משמעותי: כיצד להעביר ידע מורכב בשפה ברורה שתהא מובנת לשופטים שאינם בהכרח בעלי ידע מקצועי בתחום הספציפי (Hak, 2023). מונחים טכניים, נתונים מופשטים וממצאים מדעיים עלולים לאבד ממשמעותם בתרגום לבית המשפט, וסיכויי בית המשפט להבין את התמונה המלאה נפגעים.
לפי Hak, האתגר בפני המומחים הוא להציג ידע מדעי מורכב בשפה נגישה וברורה. Hak מזהיר שהשימוש במונחים טכניים ובשפה אקדמית על ידי המומחים עלול להקשות על בית המשפט להבין את הראיות ואת השלכותיהן על התיק. כתוצאה מכך, ייתכן שבית המשפט לא ייתן את המשקל הראוי לחוות הדעת של המומחים, דבר שעלול להוביל להחלטות שאינן מבוססות על הבנה מלאה של העובדות והנתונים המדעיים הרלוונטיים.
יתרון ההמחשות הויזואליות
המחשות ויזואליות מציעות פתרון יעיל לאתגר זה. Hak מדגיש גם את החשיבות של שילוב ראיות חזותיות בבית המשפט כדי להסביר מושגים מורכבים בצורה יותר תמציתית ובלתי נשכחת, כדי לסייע בהבנה ולהבטיח שהממצאים מקבלים את המשקל הראוי בתהליך קבלת ההחלטות. כמו כן, מחקרם של Oates ו-Reder מ-2011 מציע תובנות חדשות לגבי השפעת תמונות על זיכרון. שם מצאו שתמונות יכולות להיזכר טוב יותר ממילים. תצוגות חזותיות כמו תרשימים, גרפים, תמונות, סרטונים איורים ואנימציות מספקות דרך חזקה וברורה להמחיש מושגים מופשטים ולהציג נתונים, ובכך ליצור קשרים בין ממצאים שונים. השימוש בתצוגות אלו יכול להפוך את חוות הדעת של מומחים לנגישות יותר ולשפר את הבנת בית המשפט, ובכך להבטיח שהממצאים מקבלים את המשקל הראוי בתהליך קבלת ההחלטות.
מעבר להשפעתם של מומחים המופיעים בבית המשפט, גורם נוסף וחשוב שיש לקחת בחשבון הוא הטיות קוגניטיביות. הטיות אלו, הן נטיות טבעיות של המוח האנושי, אשר עלולות להשפיע באופן משמעותי על קבלת החלטות, גם בקרב שופטים מנוסים.
חשוב לזכור כי המציאות אינה תמיד אינטואיטיבית כפי שבני אדם נוטים לחשוב. טעויות ושיפוט לקוי עלולים להתרחש, גם אצל גורמים מקצועיים. שימוש בכלים ויזואליים להצגת מידע, כמו גרפים, תרשימים, איורים, אנימציות ותמונות, יכולים לסייע בהפחתת ההשפעה של הטיות אלו על קבלת ההחלטות. הצגה ברורה וקלה להבנה של נתונים מורכבים תאפשר לשופטים לנתח את המידע בצורה עניינית ומדויקת יותר, תוך צמצום הסיכוי לטעויות הנובעות מהטיות קוגניטיביות.
לדוגמה (שהציג ד"ר חן קוגל בהסכת שהתקיים עמו): במקרה של שוד בתל אביב, ייתכן ששופטים יהיו מוטים לחשוב שאדם מסוים הוא הפושע רק בגלל שטביעת האצבע שלו התאימה לטביעות האצבע שנמצאו בזירת הפשע. אולם, גישה זו מתעלמת מהעובדה שישנם אנשים רבים אחרים בתל אביב שעשויים להותיר טביעות אצבע דומות (לרוב טביעות אצבע אינן מלאות אלא חלקיות).
המחשה ויזואלית יכולה להציג בצורה ברורה את הסיכויים האמיתיים שאדם מסוים הוא הפושע, כאשר תציג לדוגמה את מספר האנשים בתל אביב (נניח כי מתגוררים בתל אביב מיליון בני אדם) ואת מספר האנשים שצפויים להותיר טביעות אצבע מתאימות (10,000 בני אדם), בהתבסס על כך כי נניח שיעור שגיאת הזיהוי הוא 1%. הצגה זו יכולה לעזור לשופטים להבין שהסיכוי האמיתי שאדם אקראי הוא הפושע הוא 0.01%, ולא 99% כפי שהאינטואיציה עשויה להוביל לחשוב. מדובר בכשל החלפת ההתניות אם אירוע אחד קרה מה הסיכוי שאירוע אחר קרה.
(Tversky and Kahneman, 1974)
השימוש בהמחשות ויזואליות יכול להפחית את ההטיה הנובעת מהתמקדות מוגזמת במידע המוצג רק כטקסט ולעודד חשיבה ביקורתית יותר לגבי כלל הראיות.
סיכום
השימוש בהמחשות ויזואליות בבית המשפט מציג פוטנציאל משמעותי לשיפור יעילות העברת הידע המורכב על ידי מומחים, תוך תרומה לחיפוש האמת ולעשיית צדק. מחקרים פסיכולוגיים תומכים ביתרונותיהן של המחשות ויזואליות ללמידה וזיכרון, ומחזקים את האפשרות לשפר את התהליכים המשפטיים באמצעותן. עם זאת, יישום מושכל והוגן של כלי זה מחייב התחשבות באתגרים האתיים והמשפטיים הכרוכים בכך.לכן, נדרש איזון זהיר בין השימוש בהמחשות ויזואליות לבין שמירה על כללי ההליך המשפטי ועל זכויותיהם של הצדדים המעורבים.
בהתבסס על האמור, ניתן לקבוע כי שימוש מושכל בהמחשות ויזואליות בבית המשפט יכול להוות כלי בעל ערך משמעותי לשיפור מערכת המשפט, תוך הקפדה על עקרונות יסוד של צדק והגינות.
- מקורות
Hak, Jonathan W. "The pedagogical expert witness: teaching complex science in the courtroom." Canadian Society of Forensic Science Journal 56.3 (2023): 182-189.
Oates, Joyce M., and Lynne M. Reder. "Memory for pictures: Sometimes a picture is not worth a single word." Successful remembering and successful forgetting. Psychology Press, 2011. 465-480.
Tversky, Amos, and Daniel Kahneman. "Judgment under Uncertainty: Heuristics and Biases: Biases in judgments reveal some heuristics of thinking under uncertainty." science 185.4157 (1974): 1124-1131.